Избор на добра компютърна конфигурация

Вашият компютър е бавен, не може да изпълнява добре ежедневните Ви задачи или пък често има проблеми? Това означава, че е време да помислите за нова и съвременна конфигурация, която да отговаря на нуждите Ви – истината е, че няма универсално решение. Ако искате да разберете повече, продължете да четете материала.

Добавете достатъчно RAM

Случвало ли Ви се е една най-обикновена, но в същото време важна програма да забива постоянно? Това вероятно се дължи на недостатъчно RAM. Проблемът е най-често срещан при популярните уеб браузъри като Chrome, където при отваряне на няколко таба работата става невъзможна. Важно е да имате допълнителен слот за добавяне на памет освен основния, където препоръчваме да сложите поне 16GB.

Помислете какъв хард диск Ви трябва

В зависимост от това с какво се занимавате ще трябва да изберете и подходящ хард диск за новия си компютър. Ако ще използвате новата машина за бизнес е препоръчително да заложите на SSD, като обикновено пространство от 256GB е напълно достатъчно, за да работите нормално. Разбира се, малко облачно пространство за по-тежките файлове и архиви никога не е излишно. Ако Ви трябва гейминг конфигурация може би е добре да заложите на комбинация от HDD – поне 1TB + SSD, където да е разположена операционната система и някои от основните програми.

Не пренебрегвайте монитора

Изборът на подходящ монитор е много важен – той не трябва да натоварва очите, строго препоръчително е да има IPS матрица, желателно е и да се накланя, за да е удобен независимо от позицията Ви. Изкривените монитори са добра идея, стига това да Ви допада, но те често са доста по-скъпи от другите. Ако не държите точно на тази функция, може да намерите подходящо предложение на цена от 500-600лв с всички необходими екстри.

БОНУС СЪВЕТ: Как да определим подходящ бюджет?

Подходящият бюджет за една добра конфигурация обикновено е около 1500-2500 лв като точната сума зависи от начина и интензивността на употреба. Гейминг конфигурациите, например, може да излязат дори над 2500лв, ако към това добавим и ежедневна употреба. При тези с цел бизнес често 1500лв са напълно достатъчни, тъй като няма голямо натоварване и не се изисква да разполагате с много системен ресурс.

Както вече споменахме, най-важните неща, за които трябва да отделите повече бюджет са: RAM памет (възможно най-качествената), хард диск (препоръчително е да бъде SSD), както разбира се и добро охлаждане. Спестяването от изредените неща не е никак добра идея, тъй като обикновено точно там има проблеми.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.