От кои грешки трябва да се предпазим при създаване на уеб сайт?

Голяма част от собствениците на малки и средни бизнеси допускат редица грешки при създаване на уеб сайт. Ако имате намерение да утвърдите онлайн присъствието си и да привлечете дългосрочна клиентела, трябва да внимавате за основни грешки като:

1.Дизайнът не е адаптивен (responsive)

Ако сайтът ви не се адаптира спрямо устройството, на което се отваря, има вероятност да изгубите потенциални клиенти. Потребителите не трябва да имат проблеми с мобилната версия на сайта. Освен това, ако сайтът ви не е с responsive, търсачките няма да ви показват на по-предни позиции. Бизнесът ви ще бъде едва ли не „невидим” и рискувате да загубите клиенти и печалби. Може да използвате Sitebuilder или друга платформа за създаването на сайт с responsive design.

2.Темата на сайта не е персонализирана

Въпреки че платформите за създаване на сайтове предлагат набор от различни шаблони, вие можете да направите своя сайт уникален. Ако търсите изработка на сайт, задължително проверявайте референциите за дадена фирма и тяхното портфолио.

3.Сложно съдържание

За да прекарват потребителите повече време във вашия сайт, старайте се да не прекалявате с техническата терминология. Съдържанието трябва да бъде олекотено, но не елементарно. Всичко от заглавието на страницата до СТА бутоните трябва да бъде просто. Така потребителите ще се задържат повече в сайта и по-бързо ще се решат да пристъпят към действие.

4.Неподходящ шрифт

Колкото и съдържанието ви да бъде полезно и грабващо вниманието, ще се чете трудно от клиентите ви, ако шрифтът е зле избран. Платформите предлагат голям избор от шрифтове. Изберете по-семпъл и такъв, че да отговаря на цялостния дизайн. Важно е да не сменяте шрифта и да използвате цвят, който да е контрастен на избрана от вас тема.

5.Неоптимизиран сайт

Не бъдете скептични към предимствата на добрата SEO оптимизация. Вярно е, че изисква време, умения и средства, но затова пък осигурява челно място в търсачките. За доброто си класиране в тях се стремете съдържанието ви да бъде по-изчистено и в същото време да решава проблеми. Важно е и правилното структуриране, което ще направи четенето на съдържанието по-лесно.

6.Недобро навигиране

Добрата навигация ще позволи на клиентите ви да намерят бързо това, което търсят. Придържайте се към стандартното разположение на лентата за навигация – най-отгоре или отляво, за да не обърквате посетителите. Не вкарвайте прекалено много секции в лентата, а само най-важното – „За нас”, „Продукти”, „Контакти”, „Услуги”.

7.Неактуално съдържание или дизайн

За да бъде сайтът ви успешен, той изисква постоянно обновяване спрямо технологичните тенденции. Освен че потребителите ще ви посещават отново, качественото съдържание е добре и за търсачките. Можете да използвате такива платформи, които ще ви позволят не само да променяте старо съдържание и да качвате ново, но и периодично да обновявате дизайна си.

Други проблеми, с които е възможно да се сблъскате като собственици на проекти в интернет, са свързани с това дали притежавате домейна, използвате ли подходящо хостинг решение, защитата и маркетирането на сайта и др.

Ако вземете мерки предварително, за да се предпазите от грешки при създаването на уеб сайт, това ще бъде добър старт на бизнеса ви. Откриете ли нередности, които ви пречат да бъдете по-ефективни и успешни, трябва да ги отстраните своевременно.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.