Факторът икономичен режим при климатиците

Климатиците отдавна са станали неизменна част от нашето ежедневие. Разчитаме на тях целогодишно – както за отопление, така и за охлаждане.

Когато решим да си закупим климатик, освен цената, която ни интересува на първо място, от голямо значение е дали климатикът работи икономично. Ако факторът икономичен режим на работа е гарантиран от производителя, това ще ни спести от месечни разходи и ще сме склонни да отделим повече средства за първоначална инвестиция.

Кои климатици са най-икономични?

Най-икономични климатици са тези, които имат т.нар инверторно управление, или инверторните климатици. Техните сплит системи регулират по автоматичен начин мощността си. Така се поддържа точно зададената температура при ниски нива на шум и освен това икономията на електроенергия е с до 70%.

Инверторните сплит системи могат да се регулират плавно и температурата е стабилна. Освен това могат да работят и при външни отрицателни температури до -20°.

За да се постигне тази икономичност, различните производители са заложили на плавното регулиране на мощността на компресора. Изменението й зависи от температурата, която трябва да се достигне. Тази функция е особено ефикасна, когато климатикът работи в режим”топло”.

Чрез реализираното цифрово плавно управление и контролиране мощността на компресора се постига максимална топлинна ефективност.

От какво значение е класът енергийна ефективност?

Класовете за енергийна ефективност на климатиците се определят от Директива на ЕС от 01.01.2004г. Те са енергийна ефективност от клас А (най-висока) до клас G (най-ниска).

Ако средният експлоатационен живот на климатика е 8-10г., възвращаемостта от спестена енергия е между 3-5г. за клас А. Климатиците от този високоефективен клас  се препоръчват за отопление поради по-ниската консумация на електричество. Например климатици gree са енергиен клас А+ в режим на отопление и са едни от най-икономичните инверторни климатици. Хиперинверторните gree пък са с още по-висок енергиен клас – А+++ и в двата режима.

Избирайки икономичен климатик, трябва също да имаме предвид и коефициента за енергийна ефективност – EER в режим на охлаждане и COP – при отопление. Колкото те са по-големи, толкова по-икономично работи климатикът. Коефициентите за отопление и за охлаждане на един и същ климатик са различни, защото физическите характеристики на хладилния агент не са едни и същи по време на работата на климатика при топлообмен и при охлаждане.

Инверторните климатици с режим на охлаждане клас А++ и с режим на отопление А+ имат висока сезонна и енергийна ефективност.

Интелигентната функция обезскрежаване позволява на климатика да премине в режим „Размразяване”, когато е необходимо, а това също намалява консумацията на електроенергия.

Част от енергоспестяващия режим на повечето климатици е и сензорът за движение, който при липса на хора в продължение на половин час се изключва и създава баланс между икономия и комфорт.

Инверторните климатици са моделите, които се използват най-масово за отопление. Те консумират средно около 1kW електроенергия и отдават 4 пъти повече.

Най-икономични обаче са хиперинверторните климатици, като отдаваната енергия е 5 пъти по-голяма от консумираната, а средният разход в режим на отопление е под 0,99 kW. Съвременните модели показват данни за изразходваната електроенергия с бутон информация на дистанционното.

Най-икономичните климатици обикновено са и с най-висока цена, но тя се компенсира при използване за отопление през зимата.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.